94. Mirisi Božića u Konavlima 18.12.2010.
18. 12. 2010.
Na putu za Konavle “zastoj” u kafiću NK Župa Dubrovačka. Čekali su nas ljubazni domaćini sa ćevapima, pomfritom, ajvarom i lukom. Pive i vina, ‘ko voli. Naranče iz vrta gospara Sima na svakom stolu, a bilo je i za ponijeti doma za arancine. Neko je spomenuo utakmicu “Mi i Oni”, ali eto, bio je mokar teren. Srećom.
Put pod noge – volan u ruke. Sa Zvekovice, preko Mihanića u Pridvorje. Valja stić’. Natjecanje u spravljanju zelene menestre počinje u pet.
Ulazimo u klaustar samostana Sv. Vlaha, kad tamo uokolo postavljeni stolovi u razmaku, na njima brojevi i nazivi ekipa od Primorje, preko Župe, Pridvorja i Dunava, do Vitaljine. Ukupno 13. Nudi se kuhano suho meso od glave, noga i pancete, kobasica i kaštradine. Sve se to kuhalo u velikim loncima u kojima upravo krčkaju tri vrste kupusa: raštan, verza i glavati. Koliko mesa, toliko kupusa. Kažu ne smije biti krtole u menestri, jer se menestra kuhala u ovim krajevima prije otkrića Amerike, odakle je ta plemenita biljka stigla u Europu.




