82. U Topolo po zdravu hranu 22.08.2010.

Može li se u nepunu polovicu dana doživjeti nešto lijepo, edukativno, zabavno, rekreativno? Naravno, može s našom Udrugom i njezinim dobro raspoloženim članovima. Nas tridesetak otišlo je u nedjelju 22.kolovoza u Dubrovačko primorje, autobusom „ Libertasa.“ Prvo zaustavljanje bilo je u Slanom. Tamo je naš domaćin bila gospođa Kraljević iz Slanoga s kojom smo obišli mjesto i njegove znamenitosti.Pokazala nam je ostatke ilirskih naselja,renesansne dvorce, crkve sv.Jeronima i sv.Vlaha, a vidjeli smo i dvorce „poznatih osoba“.

Slobodno vrijeme iskoristili smo za kupanje i šetnju.Nakon nekoliko dana „hladnoga mora“ ugodno smo se iznenadili koliko je more u slanskoj vali toplo. Uživali smo u kupanju,a onda kavica,pa obilazak „Admirala“. To je jedan prelijepi hotel za odmor uz more i plažu.

 

U Slanome su nam se pridružila dva člana Udruge „Slap“,udruge za očuvanje hrvatskih voda i mora, Marko Pavić i Niko Gunjina.Preko Bistrine pošli smo prema selima Dubrovačkog primorja.Zaustavili smo se kod Spomenika pobjedi,spomenika hrvatskim braniteljima postavljenom 2006. na lokalitetu

Vjetreni mlin.T u je nekad bio mlin na vjetar jer je to uzvisina na kojoj uvijek ima vjetra i odakle se pruža pogled na Bistrinu i Mali Ston.

Nakon toga pošli smo prema glavnom odredištu Toplom. U zgradi bivše škole koja je obnovljena uz pomoć Udruge „Slap“, Marko Pavić nam je održao kratku prezentaciju o radu i projektima Udruge.

Lijepo je bilo čuti koliko vjere i optimizma ima ovaj mladi stručnjak , u gospodarski razvoj i ekološku proizvodnju hrane u ovom kraju. Oni imaju potporu u relevantnim ministarstvima i nadaju se potpori iz EU fondova. Na stolovima su nas dočekale svježe smokve i rakijica.Otišli smo nakon toga u kuću obitelji Vičan gdje smo se počastili domaćim delicijama .Bilo je na stolu pršuta, pancete,nekoliko vrsta sireva,domaće pomadore,paprike luk i domaće vino. Blagovali smo uz pjesmu i druženje sa ljubaznim domaćinima.

Mogli smo kupiti domaće proizvode kao leću,bobicu,slanić,patate,povrće,domaće brašno ,med ,sir i puno toga što je bilo na taraci. S tarace se pruža prekrasan pogled na plodno polje, a uživali smo i u zalazu sunca među vrhove brda koja okružuju to polje.

Oko 21 sat pozdravili smo se sa domaćinima i veseli ,razdragani otišli doma. To je bio jedan doista kratak, ali sadržajno bogat izlet. Hvala svima koji su tome pridonijeli!

Mila